Intotdeauna mi-am dorit sa gatesc mancaruri delicioase si sanatoase pentru familia mea, dar fara a petrece ore intregi in bucatarie sau a face un dezastru urias. Acest vis a devenit realitate odata cu descoperirea noii friteuze cu aer cald Cosori Dual Basket CAF-R901-AEU. Cu un design modern si simplu, aceasta friteuza se potriveste de minune pe orice blat de bucatarie, oferind in acelasi timp o capacitate generoasa suficienta pentru a pregati mancaruri pentru intreaga familie.
Ce m-a cucerit in mod deosebit la acest Air Fryer este usurinta cu care poate fi utilizata. Fara manuale complicate sau setari greu de inteles, totul este intuitiv, permitandu-mi sa experimentez cu diferite retete fara grija ca as putea strica ceva. Mai mult, friteuza vine echipata cu toate functiile de care as putea avea nevoie, de la prajire si coacere pana la rotisare si dezghetare, transformandu-se rapid intr-un ajutor de nadejde in bucataria mea.
Pentru familiile mari, o friteuza cu aer cald care are doua cosuri este o solutie mult mai practica si eficienta. E mult mai simplu si mai rapid sa gatesti o cantitate mai mare de mancare sau chiar feluri diferite in acelasi timp. Dar, cu atatea modele de friteuze pe piata, poate fi o adevarata aventura sa gasesti cea mai buna friteuza pentru tine si familia ta.
Cosori, un brand deja cunoscut si apreciat pentru fiabilitatea si calitatea friteuzelor sale cu un singur cos, aduce o noutate pe piata: Friteuza cu aer cald Cosori Dual Basket. Este prima data cand Cosori lanseaza o friteuza cu doua cosuri, oferindu-ti libertatea sa gatesti in doua zone complet separate si sa alegi dintr-o varietate de sase functii de gatit. Cu tehnologia avansata pe care o aduce, impreuna cu unele functii suplimentare atragatoare, cum ar fi ferestrele de vizualizare care permit monitorizarea mancarii pe parcursul gatitului, promite o experienta culinara superioara.
Am avut intotdeauna o parere buna despre friteuzele Cosori, asa ca asteptam cu nerabdare sa vad cum se descurca modelul nou cu doua cosuri. M-am hotarat sa-l testez chiar la mine in bucatarie, sa-l folosesc la maximum o saptamana intreaga, sa vad tot ce poate sa faca pentru mesele de zi cu zi.
Friteuza cu aer cald Cosori Dual Basket
Cum arata friteuza cu aer cald Cosori Dual Basket
Designul friteuzei Cosori Dual Basket cu doua cosuri e gandit sa fie cat se poate de simplu si eficient. Chiar daca pare simpla la prima vedere, are cateva detalii super utile. Spre exemplu, fiecare cos are o fereastra si o lumina inauntru, ca sa poti arunca o privire la mancare fara sa deschizi friteuza.
Cand e oprita, singurul lucru care lumineaza e butonul de pornire, asa ca arata foarte curat si simplu, fara butoane sau manere care sa iasa in evidenta. Panoul unde setezi totul e usor inclinat, ceea ce face friteuza si mai usor de folosit.
Are si niste functii extra, cum ar fi preincalzirea si un reminder sa amesteci mancarea la jumatatea timpului de gatit. Exista si un buton care ajuta ca ambele cosuri sa termine de gatit in acelasi timp, iar daca vrei sa gatesti mai multe portii la fel, poti sa setezi un cos si apoi sa copiezi setarile pe celalalt.
Cosurile sunt marcate cu „L” (stanga) si „R” (dreapta) pe maner, ca sa stii usor unde sa le pui. Fiecare cos are si o placuta speciala pentru prajit, care se poate scoate. Pachetul meu a venit si cu un suport pentru frigaruie si o tava de copt.
Si partea buna e ca atat cosurile, cat si placutele sunt tratate cu un material care nu lasa mancarea sa se lipeasca de ele si se pot spala in masina de vase. Desi e destul de mare, cum majoritatea friteuzelor cu doua cosuri sunt, designul ei e mai lat decat adanc, asa ca nu ocupa prea mult loc pe blat cand nu o folosesti.
Performanta Friteuzei cu Aer Cosori Dual Basket
Performanta friteuzei Cosori Dual Basket m-a surprins placut inca de la inceput. Am incercat sa prajesc niste bucati de snitele de pui congelate intr-unul dintre cosuri. Am setat temperatura la 200°C si am activat functia de preincalzire automata, care a durat doar trei minute. Dupa ce s-a incalzit, am adaugat puiul si l-am intors pe jumatatea timpului de gatit. In numai 12 minute, puiul a fost gata: exteriorul era crocant, iar interiorul suculent si bine gatit.
Apoi, am vrut sa vad cum se descurca friteuza la coacere. Am ales sa fac o portie mare de granola (am scris reteta mai jos), pe care obisnuiesc sa o prepar in friteuza mea standard. Am setat temperatura la 160°C pentru coacere in cosul stang si am folosit functia speciala pentru a aplica aceleasi setari si la cosul din partea dreapta.
A durat patru minute sa se preincalzeasca, si am impartit granola in cele doua cosuri. Totul a fost gata si rumenit cum imi place mie in aproximativ 18 minute, ceea ce mi s-a parut destul de rapid.
Ce mi s-a parut interesant a fost ca, atunci cand am deschis un cos sa amestec granola, friteuza a oprit doar cronometrul pentru acel cos. Acest lucru inseamna ca, daca deschizi cosurile la momente diferite, timpul de gatit real poate sa nu mai fie sincronizat si necesar sa ajustezi manual timpii pentru a te asigura ca totul e gata in acelasi moment.
Pentru mine, nimic nu se compara cu cartofii prajiti facuti in casa cand vine vorba de a testa o friteuza cu aer, asa ca asta am si facut, alaturi de niste fileuri de peste congelate. Am pregatit cartofii asa cum fac de obicei: i-am taiat gros, i-am inmuiat in apa rece timp de 30 de minute, apoi i-am uscat si i-am uns cu putin ulei.
Am setat friteuza la 200°C, punand cartofii sa se gateasca timp de 25 de minute si pestele pentru 15 minute, folosind si functia „sync finish” care asigura ca ambele sunt gata in acelasi timp. Friteuza a preincalzit mai intai cosul pentru cartofi, ceea ce a durat trei minute. Dupa ce am pus cartofii sa se gateasca, am inceput sa pregatesc si partea pentru peste.
Am adaugat pestele in celalat cos cand friteuza m-a anuntat, dar am observat o mica decalare de timp intre cele doua cosuri, ceea ce insemna ca nu aveau sa fie gata exact in acelasi moment. Aceasta diferenta s-a marit putin pentru ca am scos cartofii de cateva ori sa-i amestec, iar asta a oprit gatitul doar pentru ei.
M-am ingrijorat ca poate am gresit undeva, asa ca am incercat din nou cu alta reteta sa folosesc functia de sincronizare a gatitului, dar am intampinat aceeasi problema. Totusi, la final, cateva minute in plus de asteptare nu au contat prea mult. Rezultatul final a fost pe masura: pestele era suculent si cu un invelis crocant, iar cartofii erau moi pe dinauntru si crocanti si aurii pe dinafara.
Am decis sa gatesc rosii si ciuperci in friteuza cu aer pentru a vedea cum se descurca cu legume. Am pregatit friteuza setand temperatura la 190°C pentru ambele cosuri si am asteptat sase minute ca sa se preincalzeasca. Am pus rosii taiate pe jumatate intr-un cos, condimentate si stropite cu otet balsamic, iar in celalalt cos am adaugat ciuperci feliate si stropite cu ulei.
Am lasat legumele sa se gateasca timp de 15 minute. Ciupercile le-am amestecat de cateva ori pe parcursul gatitului, dar rosiile le-am lasat nemestecate. Ambele tipuri de legume s-au gatit bine, fara probleme. Rezultatul a fost satisfacator si gustos.
Am vrut sa incerc si accesoriile care vin cu friteuza, asa ca am pregatit niste frigarui de pui. Desi suportul putea tine cinci frigarui, am realizat ca trebuie sa tai carnea de pui destul de mica ca sa incapa toate cinci. In final, am reusit sa fac doar trei frigarui.
Mi-am propus sa folosesc functia de grill pentru frigarui si sa gatesc si niste felii de halloumi in celalalt cos. Dar, am aflat ca nu pot folosi functia de grill pentru ambele cosuri in acelasi timp. Trebuia sa aleg intre ele.
Asa ca, am setat grill-ul la 220°C pentru 10 minute pentru frigarui si prajirea cu aer la 200°C pentru 6 minute pentru halloumi, amandoua cu optiunea de a termina in acelasi timp, si le-am lasat sa se preincalzeasca 4 minute.
Dupa ce am intors mancarea la jumatatea timpului, am observat ca ambele au nevoie de mai mult timp pentru a fi gata. Am adaugat cateva minute in plus pentru fiecare, dar am uitat sa opresc functia de preincalzire. Asta a facut ca halloumi-ul sa fie mai prajit decat voiam. Asadar, daca adaugi timp in plus, nu uita sa opresti preincalzirea pentru a evita gatitul excesiv.
Curatarea friteuzei Cosori Dual Basket a fost foarte simpla. Cand cosurile erau foarte murdare sau pline de grasime, le puneam in masina de spalat vase. Dar cateodata, cand nu erau prea murdare, le-am spalat de mana. Asta era foarte usor de facut datorita suprafetei lor antiaderente.
Avantaje si Dezavantaje
Cumpara aceasta friteuza daca:
- Iti place ideea de a avea ajutoare integrate, cum ar fi o alerta care te anunta cand sa amesteci mancarea si o optiune pentru preincalzire. Acestea te ajuta sa ajustezi gatitul in functie de ce prepari.
- Vrei sa poti urmari cum se gatesc alimentele fara a deschide friteuza. Ferestrele si lumina interna fac usor sa verifici starea mancarii.
- Daca iti place sa experimentezi in bucatarie, de ce sa alegi o friteuza simpla care doar prajeste, cand exista una care te lasa sa faci multe alte lucruri? Poti praji, coace, incalzi mancarea, face gratar si chiar sa deshidratezi cu aceeasi friteuza.
Nu cumpara aceasta friteuza daca:
- Ai un spatiu limitat in bucatarie. Datorita dimensiunilor sale, necesita un spatiu generos pe blatul de bucatarie.
Alte alternative de luat in considerare
Daca nu esti pe deplin convinsa de friteuza cu aer cald Cosori Dual Basket, sa stii ca exista si alte optiuni bune pe piata. De exemplu, Ninja AF300EU Dual Zone iti ofera flexibilitatea de a folosi un singur cos mare sau de a-l imparti in doua, pentru a gati diferite alimente simultan. Am scris un review aici.
Pe de alta parte, daca preferi sa gatesti pe tavi in loc sa folosesti cosuri, Breville Airfryer VDF127X-DIM ar putea fi mai pe gustul tau. Acest model functioneaza mai mult ca un cuptor in miniatura si aduce functii suplimentare fata de Cosori, permitandu-ti sa experimentezi o varietate mai larga de preparate, si nu doar pe cele prajite, intr-un mod care ti-ar putea fi mai familiar.
Cum am testat friteuza cu aer Cosori Dual Basket
Am testat friteuza cu aer Cosori Dual Basket CAF-R901-AEU acasa, gatind lucruri obisnuite pe care le mancam zi de zi. Asa am putut sa vad cum e sa o folosesti intr-o zi normala, sa observ cat de usor se curata, cat loc imi ocupa in bucatarie si daca are ceva particularitati. Am gatit de toate, de la peste congelat la carne proaspata si legume, incercand sa folosesc cat mai multe dintre functiile ei pe parcurs.
Pret si Disponibilitate Cosori Dual Basket
Friteuza cu aer cald Cosori Dual Basket are un pret standard de aprox. 1400 lei. Poti sa o cumperi din mai multe locuri, inclusiv direct de pe site-ul oficial Cosori. Datorita faptului ca are doua cosuri si o capacitate mare, pretul este considerat a fi bun. In plus, exista sanse sa gasesti aceasta friteuza la promotie in anumite perioade ale anului, asa ca merita sa tii ochii deschisi pentru oferte. Nu uita sa verifici preturile la magazinele recomandate mai jos si sa alegi oferta care ti se potriveste cel mai bine.
Citeste si: