Boiler Solar Nepresurizat: Tot Ce Trebuie Sa Stii

Evaluare articol: 5 (1 evaluare)

Cauti o solutie eficienta si ieftina pentru a avea apa calda in casa? Ei bine, un boiler solar nepresurizat s-ar putea sa fie raspunsul pe care il cauti! Cu acest tip de boiler solar obtii apa calda in mod gratuit, fara a fi nevoie sa utilizezi resurse de energie suplimentare.

In acest ghid, te vom ajuta sa intelegi cum functioneaza aceasta inovatie in domeniul incalzirii apei, unde se instaleaza pentru a obtine cele mai bune rezultate, cum rezista in perioada de iarna, precum si avantajele si dezavantajele sale, si multe altele.

Ce este un boiler solar nepresurizat?

Un boiler solar nepresurizat este un dispozitiv care foloseste energia soarelui pentru a incalzi apa, fara a utiliza o pompa sau alte mecanisme care sa creeze presiune in interior. Simplu spus, este ca un rezervor de apa care se incalzeste natural atunci cand soarele straluceste, fara a fi nevoie de electricitate sau gaz.

din ce este format boilerul solar nepresurizat

Functionarea unui boiler solar nepresurizat

Un boiler solar nepresurizat este un sistem simplu, eficient si ecologic de a produce apa calda menajera, fiind ideal pentru conditiile climatice si infrastructurale ale Romaniei. Dar, cum functioneaza exact?

Absorbtia energiei solare: Tuburile vidate ale panoului solar capteaza radiatia solara si o transforma in energie termica. Tuburile vidate sunt eficiente pentru ca vidul dintre peretii tubului previne pierderile de caldura, permitand apei sa se incalzeasca rapid.

Transferul de caldura: Pe masura ce apa din tuburile vidate se incalzeste, devine mai putin densa si incepe sa se ridice prin procesul de convectie naturala spre rezervorul nepresurizat plasat deasupra.

cum incalzeste soarele boilerul solar

Stocarea apei calde: Apa incalzita este stocata in rezervorul nepresurizat, care mentine temperatura apei datorita designului sau izolant. Datorita faptului ca rezervorul este nepresurizat, exista o legatura directa cu atmosfera prin intermediul unei tevi de aerisire, prevenind acumularea de presiune excesiva in sistem.

Furnizarea apei calde: Cand aveti nevoie de apa calda, aceasta este furnizata prin cadere gravitationala. Adica, apa incalzita curge in jos, prin forta gravitatiei, spre punctele de utilizare din locuinta.

Reumplerea cu apa rece: Vasul flotor controleaza reumplerea rezervorului cu apa rece. Atunci cand nivelul apei scade in rezervor, vasul flotor permite alimentarea cu apa rece, care va fi din nou incalzita de tuburile vidate.

schema bolier solar nepresurizat

Avantajele si dezavantajele unui Boiler solar nepresurizat

Avantaje

 • Cost-eficient: Pretul boilerului solar nepresurizat este foarte avantajos, oferind o solutie accesibila pentru producerea apei calde menajere.
 • Amortizare rapida: In doar 2 ani, costurile initiale ale sistemului pot fi recuperate datorita economiilor realizate prin renuntarea la metodele traditionale de incalzire a apei.
 • Siguranta imbunatatita: Datorita naturii sale nepresurizate, riscurile asociate cu cresteri de presiune sau temperatura sunt eliminate. Este un sistem sigur, chiar si in zilele in care nu utilizati apa calda.
 • Instalare usoara: Kitul este proiectat pentru o instalare rapida si simpla, cu o durata de maxim 3 ore. Nu este necesara o expertiza avansata in domeniu.
 • Intretinere minima: Panoul solar nepresurizat necesita o intretinere redusa, ceea ce il face ideal pentru cei care doresc o solutie cu efort minim.
 • Eco-eficient: Sistemul nu consuma energie electrica, bazandu-se exclusiv pe energia solara pentru a produce apa calda.
 • Randament inalt: Transferul direct de energie catre apa menajera asigura un randament ridicat, oferind apa calda in mod constant.
 • Raport excelent calitate-pret: Cu toate aceste avantaje, pretul sau accesibil il face sa aiba unul dintre cele mai bune rapoarte calitate-pret de pe piata.
 • Principiu natural de functionare: Se bazeaza pe circulatia naturala a apei, eliminand nevoia de pompe sau alte mecanisme complicate.
 • Presiunea optima a apei: Desi nepresurizat, sistemul poate oferi o presiune adecvata a apei calde, bazata pe inaltimea la care este montat rezervorul.
 • Durabilitate si eficienta: Utilizand tuburi vidate, acest panou solar reprezinta una dintre cele mai eficiente si durabile metode de a produce apa calda, folosind exclusiv energia solara.

Dezavantaje

In timp ce boilerele solare nepresurizate vin cu o serie de avantaje, ele au si unele dezavantaje pe care trebuie sa le iei in considerare:

 • Limitari sezoniere: Spre deosebire de sistemele presurizate sau cele combinate cu surse alternative de energie, boilerele solare nepresurizate sunt mai putin eficiente in sezonul rece sau in zilele innorate. Asta inseamna ca ar putea fi zile cand nu vei avea apa calda in cantitatea sau la temperatura dorita.
 • Pozitionare: Deoarece aceste sisteme functioneaza pe principiul circulatiei naturale a apei (prin convectie), boilerul trebuie sa fie amplasat mai sus decat punctul de utilizare, ceea ce poate limita optiunile de montaj.
 • Mentinere: Golirea boilerului in sezonul rece pentru a evita inghetarea apei in tuburile vidate. Aceasta poate fi o sarcina suplimentara care necesita atentie periodica.
Boiler Solar Nepresurizat

Perioada recomandata de utilizare a unui boiler solar nepresurizat

Boilerul solar nepresurizat a fost conceput special pentru a beneficia la maximum de energia solara. Pentru a obtine cea mai eficienta utilizare si pentru a prelungi durata de viata a boilerului, este recomandat sa fie folosit in perioada optima de captare a energiei solare.

Perioada ideala de utilizare a boilerului solar nepresurizat cu tuburi vidate este in sezonul cald, mai precis intre lunile martie si noiembrie. In aceste luni, soarele este la intensitate maxima si zilele sunt suficient de lungi, astfel incat boilerul sa poata colecta si stoca eficient energia solara pentru incalzirea apei.

Utilizand boilerul in aceasta perioada, veti obtine urmatoarele avantaje:

 • Eficienta maxima: Cu o expunere crescuta la soare, boilerul va functiona la capacitate maxima, oferind un randament ridicat.
 • Economii semnificative: Evitand utilizarea altor surse de energie in perioada martie-noiembrie, veti reduce semnificativ costurile energetice.
 • Durata de viata prelungita: Limitand utilizarea la luni cu temperaturi mai ridicate, riscul de inghet al apei si posibilele avarii cauzate de acesta sunt eliminate.

Pentru a beneficia la maximum de avantajele boilerului solar nepresurizat, este recomandat sa se respecte perioada sugerata de utilizare si sa se ia in considerare instalarea unor sisteme complementare pentru lunile mai reci ale anului.

Ingrijirea si pastrarea boilerului solar nepresurizat in sezonul rece

Chiar daca boilerul solar nepresurizat este conceput in principal pentru utilizare in sezonul cald, ingrijirea corespunzatoare in sezonul rece este esentiala pentru a asigura durabilitatea si functionarea optima a acestuia pe termen lung.

In sezonul rece, temperaturile scazute pot pune la incercare integritatea si eficienta boilerului solar. Inghetul poate avea consecinte serioase asupra tuburilor si componentelor interne, ceea ce poate duce la deteriorari sau chiar la distrugerea sistemului.

Pentru a preveni aceste probleme si a asigura o buna pastrare a produsului, urmati acesti pasi:

 1. Golirea sistemului: Asigurati-va ca sistemul este golit complet inainte de intrarea in sezonul rece. Este important sa se evite formarea cristalelor de gheata in tuburi, deoarece acestea se pot extinde si pot provoca fisuri sau spargeri.
 2. Evaporarea apei residuale: Dupa golire, este important sa lasati sistemul sa se usuce complet. Golirea intr-o zi cu valori termice pozitive va facilita evaporarea oricarei cantitati reziduale de apa din tuburile panoului.
 3. Verificarea regulata: Desi nu va fi in functiune, este bine sa verificati boilerul periodic in timpul iernii pentru a va asigura ca nu exista semne de deteriorare sau probleme potentiale.

Respectand acesti pasi, va asigurati ca boilerul solar nepresurizat va fi in conditii excelente si gata de utilizare odata cu revenirea zilelor insorite. Investitia initiala intr-un astfel de sistem merita protejata, iar un pic de pregatire inainte de sezonul rece poate preveni costuri si probleme neasteptate in viitor.

diferenta dintre Boiler Solar Nepresurizat si Presurizat

Care este diferenta dintre boiler solar nepresurizat VS. boiler solar presurizat

Diferenta dintre cele doua tipuri de boilere poate fi explicata simplu si clar, astfel:

Boiler Solar Nepresurizat:

 1. Cum Functioneaza: Acesta foloseste principiul gravitatiei (la fel ca atunci cand torni apa dintr-o cana) pentru a furniza apa calda in locuinta.
 2. Rezervor: Rezervorul de stocare este deschis la atmosfera, adica nu este etans. De aceea, nu este sub nicio presiune.
 3. Siguranta: Din moment ce nu este sub presiune, riscul de explozie sau alte probleme legate de presiune este minim.
 4. Instalare: Se instaleaza de obicei deasupra punctului de utilizare, de exemplu pe acoperis, astfel incat apa calda sa curga natural.
 5. Cost: Sunt, in general, mai ieftine comparativ cu sistemele presurizate.

Boiler Solar Presurizat:

 1. Cum Functioneaza: Acesta foloseste o pompa sau un alt mecanism pentru a impinge apa in rezervor si in sistem.
 2. Rezervor: Rezervorul este inchis si etans, ceea ce inseamna ca apa din interior este sub presiune.
 3. Siguranta: Deoarece sunt sub presiune, acestea necesita valve de siguranta si alte dispozitive pentru a preveni problemele legate de presiune excesiva.
 4. Instalare: Poate fi instalat oriunde in locuinta, indiferent de locatia punctelor de utilizare.
 5. Cost: De obicei, sunt mai costisitoare din cauza complexitatii lor si a componentelor aditionale necesare.

Tabel comparativ detaliat a celor doua sisteme:

CaracteristicaBoiler Solar NepresurizatBoiler Solar Presurizat
Sistem de circulatie a apeiNaturala, prin gravitatieFolosind o pompa
Tip de rezervorDeschis la atmosferaInchis si sub presiune
Presiunea apeiFara presiune (functioneaza la presiunea atmosferica)Sub presiune
Nivel de sigurantaConsiderat mai sigur datorita lipsei presiunii interneNecesita dispozitive de siguranta pentru a preveni suprapresurizarea
PozitionareDe obicei, deasupra punctului de utilizare (de exemplu, pe acoperis)Poate fi amplasat oriunde intr-o locuinta datorita sistemului de pompa
CosturiMai ieftinMai scump
InstalareMai usor de instalatMai dificil de instalat
IntretinereMai usor de intretinutMai dificil de intretinut
Cerere de apa calda menajeraPotrivit pentru casele cu o cerere redusa de apa calda menajeraPotrivit pentru casele cu o cerere mare de apa calda menajera

Alegerea dintre cele doua depinde de nevoile, bugetul si configuratia locuintei tale. Daca vrei o solutie mai simpla si mai ieftina, un boiler solar nepresurizat ar putea fi ideal. Daca insa doresti o solutie mai flexibila in ceea ce priveste instalarea si esti dispus sa investesti mai mult, atunci un boiler solar presurizat ar putea fi alegerea potrivita.

Concluzie

Boilerele solare nepresurizate reprezinta o solutie inovatoare, eco-eficienta si cost-eficienta pentru producerea apei calde menajere, folosind energia solara. Acest tip de boiler prezinta numeroase avantaje, precum siguranta imbunatatita, instalare simpla, eficienta ridicata si nevoi minime de intretinere. Cu toate acestea, utilizatorii ar trebui sa fie constienti de limitarile sale sezoniere si de necesitatea unei ingrijiri corespunzatoare in sezonul rece.

Comparativ cu boilerele solare presurizate, varianta nepresurizata ofera o solutie mai simpla si mai accesibila din punct de vedere al pretului, desi poate necesita o locatie de instalare mai inalta in locuinta. Alegerea dintre cele doua tipuri ar trebui sa se bazeze pe preferintele, bugetul si cerintele individuale ale fiecarui utilizator.

Intrebari si raspunsuri

Ce este un boiler solar nepresurizat?

Un boiler solar nepresurizat este un dispozitiv care foloseste energia soarelui pentru a incalzi apa, fara a utiliza o pompa sau alte mecanisme care sa creeze presiune in interior.

Cum functioneaza un boiler solar nepresurizat?

Functioneaza prin absorbtia energiei solare folosind tuburile vidate ale panoului solar. Apa se incalzeste in tuburi, iar prin procesul de convectie naturala, aceasta se ridica spre rezervorul nepresurizat plasat deasupra. Apa incalzita este stocata in rezervor si este furnizata prin cadere gravitationala atunci cand este necesara.

Care sunt avantajele unui boiler solar nepresurizat?

Unele dintre avantajele sale includ cost-eficienta, amortizare rapida, siguranta imbunatatita, instalare usoara, intretinere minima, eficienta ecologica si un raport excelent calitate-pret.

Exista dezavantaje ale utilizarii unui boiler solar nepresurizat?

Da, unele dintre dezavantaje includ limitari sezoniere, necesitatea de pozitionare deasupra punctului de utilizare si nevoia de golire in sezonul rece pentru a evita inghetul.

Care este perioada recomandata de utilizare pentru un boiler solar nepresurizat?

Perioada ideala este in sezonul cald, mai precis intre lunile martie si noiembrie, cand soarele este la intensitate maxima.

Ce masuri de precautie trebuie luate pentru un boiler solar nepresurizat in sezonul rece?

In sezonul rece, este recomandat sa goliti complet sistemul, sa permiteti evaporarea apei reziduale si sa verificati periodic boilerul pentru a preveni deteriorarile.

Care este diferenta principala intre un boiler solar nepresurizat si unul presurizat?

Boilerul solar nepresurizat foloseste principiul gravitatiei pentru a furniza apa calda si nu este sub presiune, in timp ce boilerul solar presurizat foloseste o pompa sau un alt mecanism pentru a impinge apa in sistem si este sub presiune.

Citeste si:

Serbiu Oleg
Serbiu Oleg

Sunt Sergiu si visez telefoane. Pasiunea mea pentru tehnologie si inovatii ma poarta in lumea fascinanta a telefoanelor mobile. Impartasesc cu entuziasm informatii si noutati despre cele mai recente modele si caracteristici. 📱✨

We will be happy to hear your thoughts

   Lasa un comentariu

   Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

   Review Blog
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0