Stim cu totii ce inseamna vara in Romania. Nimic nu ne dorim mai mult decat sa alegem un aer conditionat cat mai rapid in zilele acelea caniculare. Daca esti hotarat sa faci o investitie pentru confortul tau si al familiei tale este bine sa te informezi legat de tipurile de aparate de aer conditionat si sa faci o alegere in cunostinta de cauza.
Multa lume se lasa ghidata de pret atunci cand se duce in magazin sau cauta pe diverse site-uri online insa nu pretul ar trebui sa fie prioritar. Mai intai de toate trebuie sa alegi aparatul care este potrivit dimensiunilor camerei in care vrei sa il instalezi pentru a putea functiona eficient si a nu fi tu dezamagit mai tarziu. Prin urmare, voi prezenta cateva caracteristici care sa te ajute in alegerea aerului conditionat si cateva modele la final.
Unde amplasam aparatul de aer conditonat
Eficienta unui aparat de aer conditionat este strans legata de camera unde este amplasat. Exista ideea asta generala in care oamenii cumpara un singur aparat cu o putere de racire foarte mare cu scopul de a raci tot apartamentul. Nimic un poate fi mai gresit de atat! O sa iti explic de ce. Aparatul are un termostat care detecteaza temperatura ambientala. Cand ajunge la temperatura setata de tine el se va opri si prin urmare nu va mai impinge aerul rece catre restul camerelor. Nu va reusi sa faca treaba pentru care l-ai cumparat.
Ideal ar fi sa cumperi cate un aparat pentru fiecare camera in care vrei sa stai. De exemplu poti cumpara un aer conditionat pentru sufragerie si unul in dormitor. Ele vor fi diferite insa pentru ca dimensiunile celor doua camere sunt diferite. Vei avea nevoie de un aparat cu o putere de racire mai mare pentru sufragerie fiind o camera mai mare.
BTU este unitatea in care se masoara capacitatea de racire al aparatului de aer conditionat. Aparatele de 9000 BTU sunt eficiente in camere de pana la 25 mp, cele de 12000 BTU in camerele de 35 mp, cele de 18000 in camere de 50 mp iar 24000 BTU in camere de 70 mp.
Avand clasificarea asta in minte trebuie sa treci la treaba si sa afli cati metri patrati are camera unde vrei sa il amplasezi. Este recomandat ca aparatul pe care il achizitionezi sa aiba o putere mai mare decat suprafata pe care trebuie sa o acopere pentru a-ti garanta ca face fata cu brio. De exemplu, daca ai o suprafata de 25 mp ar fi ideal sa achizitionezi un aparat de aer conditionat cu 12000 BTU.
Este indicat sa alegi un aparat de aer conditionat care sa se incadreze in clasa A++ sau A+++ de eficienta energetica. Aceste clase sunt cele mai bune din punct de vedere al consumului energetic. Promite cea mai buna eficienta la cel mai mic cost. Orice aparat va consuma in functie de cat timp il mentii pornit. Aparatele de aer conditionat cu inverter racesc mai repede locuinta iar consumul energetic va fi cu pana la 30% mai mic decat cele clasice fara inverter.
Inverterul este o tehnologie care eficientizeaza functionarea aerului conditionat. Concret, el isi regleaza puterea de racire in functie de temperatura ambientala. Aparatele cu inverter functioneaza la putere maxima atunci cand le pornesti iar pe masura ce se apropie de temperatura setata de tine scad din puterea de racire. In momentul in care inregistreaza aceeasi temperatura ambientala cu cea setata el trece pe modul stand by cu scopul de a mentine temperatura respectiva.
Diferenta fata de cele fara inverter este destul de mare. Aparatele fara inverter functioneaza la putere maxima pana ajung la temperatura mai mica decat cea setata de tine. In momentul acela aparatul se opreste. Dupa cum iti poti da seama, temperatura din camera nu va fi constanta iar persoanele din camera ar putea sa resimta un disconfort.
Aparatele cu inverter au si avantajul ca vor consuma o energie cu pana la 30% mai mica decat cele clasice. Pe langa asta pot fi folosite si pentru incalzirea aerului din camera atunci cand temperatura exterioara nu scade sub -5 grade. In perioadele de toamna cand temperaturile scad si este frig in casa este mult mai convenabil si mai eficient sa incalzesti camera cu un aparat de aer conditionat cu inverter decat sa porneste centrala termica.
Pe langa functia de incalzire pe care am mentionat-o la aparatele cu inverter mai exista si multe alte functii pe care le pot avea aparatele de aer conditionat. Printre acestea se numara functia de dezumidificare care ar putea fi folositoare mai ales iarna cand umiditatea da senzatia de frig. Functia de autocuratare si autorestart te ajuta pentru ca nu mai trebuie sa te gandesti tu la aspectele acestea.
Aparatele de aer conditionat cu functie wireless sunt cele mai moderne. Prin intermediul unei aplicatii il poti porni sau opri fara a fi necesara prezenta ta in casa. Il pornesti cand esti pe drum spre casa si cand ai ajuns locuinta deja este la o temperatura placuta. De asemenea, poti seta in aplicatia respectiva locatia serviciului tau iar dupa cateva utilizari aparatul de aer va primi instiintare ca ai parasit locul de munca si te apropii de casa. El se va porni automat pentru a gasi camera rece cand ajungi tu.
Aceasta functie merge doar daca ai internetul si functia de localizare activata pe telefon pentru ca aparatul sa poata accesa locatia ta. De asemenea, un astfel de aparat de aer conditionat trebuie sa aiba si functia de conectare la o retea Wi-Fi.
Instalarea aparatului de aer conditionat este la fel de importanta ca si calitatea produsului, pretul si caracteristicile acestuia. Instalarea corecta este posibila prin indeplinirea multor conditii. Doar astfel, putem obtine cea mai precisa eficienta de la aparatul nostru de aer conditionat cu toate caracteristicile sale. O mica eroare de instalare poate cauza defectiuni permanente, ineficienta si consum excesiv de energie.
Pentru instalarea aparatului trebuie sa apelezi la o firma specializata si cunoscuta. Este foarte important sa obtineti garantie si suport tehnic in cazul unor posibile defectiuni si intretinere care pot fi intalnite pe viitor.
Daca inca nu ai gasit firma potrivita pentru instalare, mai jos am scris o lista cu recomandari de firme si preturi pentru instalarea aparatului tau de aer conditionat.
Oferte servicii de instalare cu/fara KIT inclus, pentru aparatele de aer conditionat intre 9000 – 24000 BTU, durata de instalare intre 1-9 zile lucratoare. Garantie: 12 luni pentru instalare.
Intretinere aer conditionat
Aparatele de aer conditionat asigura circulatia aerului iar praful din camera se poate acumula cu usurinta in filtrele aparatului. Praful acumulat poate provoca mirosuri neplacute si va poate ameninta sanatatea din cauza bacteriilor si virusilor din filtre. Acest lucru poate duce la afectiuni respiratorii si diverse alte boli pentru membri familei.
Praful acumulat in filtrele aparatului de aer conditionat afecteaza negativ si performanta aparatului. Un aparat de aer conditionat care nu incalzeste sau raceste la nivelul dorit, in ciuda faptului ca se afla in setarea ideala de temperatura, poate provoca un consum crescut de energie, determinand astfel sa intampinati facturi mari de energie electrica. Din acest motiv, este extrem de important sa efectuati intretinerea aparatului de doua ori pe an .
Pe scurt, este foarte important sa nu sari peste curatarea aparatului de aer conditionat pentru a elimina elementele care iti pot ameninta sanatatea, pentru a preveni formarea mirosurilor neplacute si pentru a te asigura ca aparatul de aer conditionat functioneaza eficient.
Pentru acest lucru apelati la o firma autorizata, cum este cea de mai jos, pentru intretinerea si curatarea aparatului de aer conditionat.
Operatiunea de Igienizare/curatare presupune urmatoarele etape:
– Curatarea si igienizarea filtrului de aer.
– Curatarea si igienizarea vaporizatorului.
– Curatarea si igienizarea turbinei (ventilatorului).
– Curatarea si igienizarea tavitei de condens.
– Curatarea si igienizarea condensatorului.
Unii posesori de aparate de aer conditionat se plang ca aparatele sunt foarte zgomotoase. Sunetul aparatelor poate fi o mare problema pentru cei cu somn usor.
Pe langa caracteristicile unui aer conditionat, cum ar fi clasa energetica, pretul si tehnologia inverter, o caracteristica la fel de importanta este zgomotul aparatului, pe care il numim nivelul de zgomot dB (decibeli). Datorita unui aparat de aer conditionat silentios, te va face sa uiti de existenta lui si poti crea mai mult confort in spatiile de locuit pentru tine si familia ta.
Indiferent de marca si modelul aparatului pe care il vei cumpara, poti obtine o eficienta mai mare de la aparat alegand dintre cele mai silentioase aparate de aer conditionat.
Cati dB ar trebui sa fie nivelul de zgomot recomandat pentru un aparat de aer conditionat?
Pentru zgomotul aparatului de aer conditionat, vei intalni doua caracteristici, cum ar fi nivelul de zgomot al unitatii interioare si al unitatii exterioare. Sunetul unitatii exterioare nu este de mare interes pentru noi in procesul de achizitie. Daca dorim sa avem cele mai silentioase aparate, trebuie sa alegem dintre modelele cu dB cat mai scazut.
- Sub 25 dB: aparate de aer conditionat foarte silentioase – zgomotul este mai mic decat ticaitul unui ceas.
- Intre 25-30 dB: aparate de aer conditionat silentioase – nivelul de zgomot este potrivit pentru dormitor.
- Intre 31-40 dB: aparate de aer conditionat cu nivel mediu de zgomot – va poate deranja sa dormiti confortabil.
- Peste 40 dB: aparate de aer conditionat zgomotoase – incepand cu 55 dB va poate deranja sa auziti conversatiile normale.
In concluzie, cand cautati cele mai mai silentioase aparate de aer conditionat, ar trebui sa va asigurati ca sunt sub 30 de decibeli. In special aparatele inverter si clasa A++ vor satisface aceasta nevoie deoarece sunt silentioase. De asemenea, va economisi bugetul pe termen lung datorita cheltuielilor reduse de energie.
Recomandari aparate de aer conditionat silentioase
Samsung Cebu AR12TXFYAWKNEU / XEUVerifica pretul si alege cea mai buna oferta!
Zgomot unitate interna (dB): | 19 |
Zgomot unitate externa (dB): | 47 |
Eficienta energetica: | A++ |
Capacitate: | 12000 BTU |
LG Standard S12EQVerifica pretul si alege cea mai buna oferta!
Zgomot unitate interna (dB): | 19 |
Zgomot unitate externa (dB): | 48 |
Eficienta energetica: | A++ |
Capacitate: | 12000 BTU |
Gree PulsarVerifica pretul si alege cea mai buna oferta!
Zgomot unitate interna (dB): | 24 |
Zgomot unitate externa (dB): | 64 |
Eficienta energetica: | A++ |
Capacitate: | 12000 BTU |
Daikin Sensira BluevolutionVerifica pretul si alege cea mai buna oferta!
Zgomot unitate interna (dB): | 20 |
Zgomot unitate externa (dB): | 46 |
Eficienta energetica: | A++ |
Capacitate: | 12000 BTU |
Ce aparate de aer conditionat recomandam?
Nu exista nimeni care sa nu-si puna intrebarea ce aparat de aer conditionat sa cumpar in zilele caniculare. Un aer conditionat achizitionat fara putina documentare va poate returna costuri inutile si consum mare de energie.
Am cercetat care este cel mai bun aparat de aer conditionat pentru tine in 2022, acum cand se apropie lunile de vara. In timpul scrierii acestui articol am luat drept criterii doar satisfactia utilizatorului, pretul aparatului si eficienta pe care o da in schimb. Pe scurt, am cautat aparatele de aer conditionat si am facut un clasament al aparatelor in functie de aceste valori. Mai jos am scris lista cu top 5 recomandari de aparate de aer conditionat pe care le gasim in magazine cu diferite preturi. Verificati intodeauna pretul si in celelalte magazine ca sa puteti alege cea mai buna oferta.
Aparat de aer conditionat Star-Light 9000, 12000, 18000, 24000 BTU, Wi-Fi, Clasa A++, Display, Functie incalzire, ACM-12FOWF, inovativ si inventiv ca de fiecare data, iti aduce vara aceasta racoarea in casa, direct de pe smartphone-ul tau la un pret mic!
Aparat de aer conditionat Midea New BLANC 9000, 12000 BTU Wi-Fi, Clasa A++, kit instalare inclus, Fitru HEPA, Generator Ioni Super-Ionizer, Sistem dublu de filtrare cu filtru combinat, MA-12NXD0-MA-12N8D0
Aparat de aer conditionat Samsung Luzon 12000 BTU, Clasa A++, Fast cooling, Mod Eco, AR12TXHZAWKNEU / AR12TXHZAWKXEU
Aparat de aer conditionat Gree Bora A4 Silver GWH12AAB-K6DNA4B, Model 2022, 12000 BTU, A++/A+, Wi-Fi, Inverter, Cold Plasma, Auto Clean + Kit instalare inclus
Aparat de aer conditionat Whirlpool SPIW 312L, 12000 BTU, Clasa A++, Functie incalzire, Filtru HD + Active Carbon
Top producatori aparate aer conditionat
Pentru a te ajuta sa gasesti cele mai bune branduri si modele de aparate de aer conditionat, am alcatuit o lista cu cele mai vandute si apreciate 10 branduri din Romania.
- Daikin
- Gree
- Star-Light
- Mitsubishi Electric
- Tesla
- LG
- Samsung
- Heinner
- Whirlpool
- Midea
Citeste si:
- 1In ce camera se monteaza aerul conditionat?
- 2Ce este BTU si de cati am nevoie?
- 3Care clasa energetica consuma mai putin?
- 4Ce este inverter?
- 5Cu ce functii alegem un aer conditionat?
- 6Instalare aer conditionat
- 7Pret montaj aer conditionat
- 8Intretinere si igenizare
- 9De ce sa alegi un aer conditionat silentios?
- 10Care sunt cele mai silentioase aparate de aer conditionat?
- 11Ce aer conditionat sa cumpar?
- 12Top branduri aer conditonat